Za/Zo
10/11
sept '22

Dag der Kunsten

DDK

In en om opengestelde monumenten

11.00 - 16.00

Poëziewedstrijd 'Dichter bij Zeist'

Uitslag Poëziewedstrijd

Voor de Dag der Kunsten 2019 schreef Cultuur Zeist in samenwerking met Literair Zeist een poëziewedstrijd uit.
Alle Zeistenaren konden daarvoor een gedicht insturen rond het thema Kunst in Zeist.
Zondagmiddag 16 juni las Stadsdichter Mary Heylema haar juryrapport voor (zie hieronder) en reikte ze de prijs - een Boekenbon en een oorkonde - uit aan Marloes van Slobbe voor haar gedicht Levenskunst.
Haar gedicht is geïnspireerd op het kunstwerk De Handreiking van Margot Homan uit 2009, te zien in de tuin rondom Slot Zeist: https://www.nieuwsbode-zeist.nl/reader/52539/89860
Na de prijsuitreiking droeg Marloes haar gedicht voor.

Juryrapport
Bij poëzie kun je denken aan lyriek, rijm, ritme. Maar poëzie is ook de kunst van het weglaten, afpellen, bondig verwoorden. En deze eenvoud in het taalgebruik kwamen we tegen in het gedicht van Marloes.Daarnaast werkte ze het thema Kunst in Zeist niet alleen letterlijk uit door te verwijzen naar een kunstwerk in de tuin van het Slot (De handreiking van Margot Homan), maar ook figuurlijk via haar terminologie van levenskunst. Dit gaf een verrassende invalshoek.

Stadsgedicht van Mary Heylema
Mary had voor de Dag der Kunsten een nieuw stadsgedicht geschreven dat ze na de prijsuitreiking voordroeg. Haar gedicht Dag der Kunsten is op een grote banier afgedrukt en was deze zondagmiddag in de centrale hal van Slot Zeist geplaatst, zodat alle bezoekers haar gedicht daar konden lezen.


walkartmarkt
Design: Pien Design