Zondagavond
27
augustus '23

Di Gojim 'Pebalz'

Inter Cultuur

Slottuintheater Zeist

18.30 uur

Actueel

Di Gojim - Pebalz

Pebalz verwijst naar een eeuwenoud Joods gebruik om een kiezelsteentje te plaatsen op een graf of monument als teken dat je er geweest ben en om de laatste eer te betuigen.

Het is ook stilstaan bij wat iemand in het leven heeft gedaan en betekend. Dat zijn bijvoorbeeld mooie herinneringen,en prachtige verhalen die herinnerd worden. Het is terugkijken en naar voren kijken.
Zo heeft elke steen zijn eigen verhaal, net als elk lied. Sommige verhalen zijn vrolijke herinneringen en worden opgeluisterd door opzwepende muziek. Andere verhalen worden vertolkt door melodramatische melodieën.
Laat je verrassen door de mooie verhalen en de prachtige Jiddische muziek tijdens de voorstelling Pebalz.

Di Gojim

Het is 1988, de fascinatie voor een nog onbekende muzieksoort brengt een groepje conservatorium-studenten bijelkaar. Ze luisteren naar illustere cassettebandjes en uit de VS geïmporteerde elpees. Als radiomaker Wim Bloemendaal tijdens zijn programma 'Moondogs' een special aan klezmer wijdt, is de missie duidelijk... Niet veel later wordt Nederlands eerste klezmerband geboren, de naam is Di Gojim. Vele theatertournees en internationale festivals volgden. Di Gojim speelde in New York, Istanbul, Budapest, Jeruzalem, Berlin, Paris, Brussel, Mexico City, Bogota, Wroclaw, Barcelona, Madrid en vele andere steden. Di Gojim werkte samen met Robert Long, Ivo de Wijs, Frans Weisz, Fred Florusse, Ivo Janssen, Frank London, Shura Lipovski, Bente Kahan en actrice Bodil dela Parra. In 2018 bestaat Di Gojim dertig jaar. Om dit te vieren nodigt de band voormalig leden uit op het podium en ook de tweede generatie, zonen van beide oprichters, nemen hun plaatsen in. Di Gojim is vanaf dat moment multi inzetbaar; van basis kwartet tot voltallig acht muzikanten en een zangeres. Vanaf dat moment lijkt de band aan een revival te beginnen; volle zalen en enthousiast publiek. Het heeft niet lang mogen duren, de pandemie heeft de hele culturele sector nagenoeg tot stilstand gebracht. Het is 2022, klarinettist, frontman en artiestiek leider van het eerste uur, Jaap Mulder, stopt de samenwerking met Di Gojim. Trots op wat 'een stel Friezen' met deze destijds onbekende muzieksoort hebben bereikt. Dankbaar voor alle muzikale avonturen en het trouwe publiek. De band gaat zonder Mulder verder.


Aanvang: 18.30 uur
Locatie:
Slottuintheater. Je bereikt het Slottuintheater via het witte bruggetje aan de achterkant van Slot Zeist. Je fiets kun je kwijt in de tuin, voor auto's is gratis parkeergelegenheid op een parkeerplaats naast het Slot.
Toegang:
gratis


walkartmarkt
Design: Pien Design