Zondag
14
november '21

JongTalent Lunchconcert

Hotel Theater Figi

12:00

Evenementen

JongTalent op 14 november 2021
Zondag
14
november '21

Jong pianotalent met veel afwisseling

gepubliceerd op: 14 november 2021

Presentatie jeugdige musici op JongTalentconcert op 14 november 2021

Het was weer hartverwarmend een aantal muzikale jonge mensen, tussen 11 en 18 jaar, te kunnen beluisteren die op dit concert hun beste beentje voorzetten. Podiumvrees was nauwelijks te bespeuren, maar zal zeker aanwezig zijn geweest. Des te meer lof dat zij allen erin slaagden om zonder al te veel strubbelingen de resultaten van hun studie naar buiten te brengen, ondanks een vrij korte voorbereidingstijd. Ze zijn duidelijk niet voor niets geselecteerd om deel uit te maken van de Music & Talent Academy van de muziekschool Zeist/De Bilt! Het werd een muzikale wereldreis, zoals Anniek Brouwer vertelde. Zij kondigde ook alle musici aan, op een zeer enthousiasmerende manier.

Als eerste hoorden we Maira Cooiman op harp met aansprekende muziek van de Amerikaanse componist Kathryn Carter. Ze bespeelt heel maatvast en met veel uitdrukking dit moeilijke instrument, met een mooie melodieweergave in het tweede en dansend ritme in het derde stuk.

Eveneens op harp verraste daarna Samuel ‘t Hart met de ‘Baroque Flamengo’ van Deborah Henson. Dat klonk écht Spaans, met nagebootste natuurgeluiden en glissando’s over de snaren, op het laatst afgewisseld met ritmische tikken op de klankkast, een staalkaart van bijzondere effecten, heel virtuoos gebracht!

Van de Parijse componist Erik Satie speelde pianiste Marit Dekker met veel gevoel een ‘Gnossienne’, gevolgd door een in donkere klankkleuren gebrachte ‘Prelude’ van de Rus Henryk Pachulski. Zij viel op door goed pedaalgebruik.

Dat een trompet niet hoeft te schetteren bewees Pelle Koopmanschap, hij weet een mooie, warme toon uit zijn instrument te halen in leuke muziekstukken van Eric Vloeimans. Ook waar het ritmisch ingewikkeld was kwam hij er zonder kleerscheuren doorheen, vakkundig ondersteund door Anita van Soest op de piano.

Vervolgens een pianist van formaat: Vitto van Leeuwen. Meteen het eerste stuk was al een schot in de roos: de moeilijke fuga in c mineur uit Bachs ‘Wohltemperierte Klavier’, met veel afwisseling en heldere stemvoering uit het hoofd gespeeld. Daarna de moeilijke pianobewerking van Liszt van één van de mooiste liederen van Schumann, overtuigend gebracht.

Heel ontroerend was Jet Alink met eigen gecomponeerde liedjes: ‘Zeepbel’ en ‘Metro’, waarbij ze zichzelf op de piano begeleidde.

Tenslotte bleek Anniek Brouwer niet alleen als presentatrice op te treden, maar ontpopte zij zich ook als een gedreven trompettiste. Heel virtuoos speelde zij stukken van Leiva en Kyteman. Ook de begeleiding op de piano mocht er zijn, die was in handen van Jan-Freerk Kloen. Hij vertolkte met veel flair de soms moeilijke pianopartijen.

Theo Nederpelt

Design: Pien Design