Zondag
9
december '18

JongTalent

JongTalent

Hotel Theater Figi

16:30 uur

Evenementen

JongTalent op 9 december 2018
Zondag
9
december '18

Talentvolle jonge pianisten

gepubliceerd op: 10 april 2017

Als opening klonk een lied van Purcell, aandoenlijk gezongen door de zusjes Sofie en Roos Wijn en stemmig begeleid door Dana Seggev. Op de piano heeft Roos later ook nog een stuk van Mompou gespeeld. Ook Elske van Wonderen kwam twee keer aan bod, eerst met een menuet van Bach en later met een leuk stukje van Goedicke, heel trefzeker gespeeld. Verder hoorden we Yair Vermeulen met een kleurrijke vertolking van twee preludes van Skrjabin.

Bij de familie De Bruijne kan het haast niet anders of daar klinkt de hele dag muziek: Wendel op viool, Timen met de cello en Madicken als pianiste. Zij speelden in grote eensgezindheid een Trio van de 19e-eeuwse componist Julius Klengel en maakten er een verrassend stuk van! Kleine Wendel staat erbij als een echte violist, Timen is een zeer begaafde cellist (hij heeft vandaag ook al gerepeteerd met het Cuypers Jeugdstrijkorkest en met een strijkkwartet, vertelde zijn trotse opa Ton), Madicken op de piano toonde een verbazende vingervlugheid!

Het hoogtepunt van de middag was wel het optreden van Steven Beijer met 'Moment Musical' van Rachmaninoff. Dit weemoedige muziekstuk begon met een perfect twee-tegen-drie gespeelde introductie en ontplooide zich tot een klankenrijkdom met veel virtuoze passages, prachtig gespeeld, een plezier om naar te luisteren. Pure poëzie!

Natuurlijk was Chopin uitgebreid in the picture, dit keer met walsen (Farah, Laura en Camilo, de laatste zeer virtuoos), een prelude door Pien, een nocturne door Berit en de beroemde Fantaisie-Impromptu razend snel en muzikaal vertolkt door Dana Seggev.

De zusjes Berit en Lilith van der Velden probeerden ons in slaap te spelen met een vierhandige Berceuse (wiegelied) van Fauré, maar vóór het zover was werden we alweer wakker geschud door 'Golliwogg's Cakewalk' van Debussy, met veel vuur ten gehore gebracht door Mathilde van der Meij.

Tenslotte liet Mathilde zich ook nog horen op de saxofoon, dat doet ze minstens zo goed als pianospelen. Het werd een uiterst meeslepend stuk van de 89-jarige Spaanse saxofonist en componist Pedro Itturalde. Ze werd op de piano zeer kundig begeleid door Steven, die best wat meer op de voorgrond had mogen treden naast de overheersende klanken van de saxofoon. Een geweldig sluitstuk van een boeiende middag!

Theo Nederpelt

Design: Pien Design | Technische realisatie: Jeroen Kenters