Zondagmiddag
3
maart '24

JongTalent concert

Torenlaan Theater

14.00 uur

Evenementen

Contrastrijk JongTalentconcert in Figi

Contrastrijk JongTalentconcert in Figi

gepubliceerd op: 14 April 2019

Ida Elisabeth, dat is haar artiestennaam, noemt zich singer-songwriter. Het is typisch een meisje dat zingend door het leven gaat, alles wat ze doorleeft brengt ze zingend tot uiting. Ze staat daar ook onbekommerd op het toneel, er vanuit gaande dat het publiek aan haar lippen hangt. Haar gitaarbegeleiding komt haast achteloos over, haar liedjes kent ze feilloos uit haar hoofd en tussendoor wil ze ook nog wel vertellen wat ze zingt.
Voor een zangeres is ze natuurlijk nog wel wat jong, dus is het heel goed dat ze haar stem nog een beetje spaart. Als ze daar onder goede leiding aan blijft werken, zullen er op den duur meer nuances in kunnen komen. Ook haar liedjes gaan dan waarschijnlijk meer emoties tonen. Een belofte voor de toekomst dus!

In het tweede halfuur was de beurt aan pianist Oliver Franks. Hij begon met een sonate van Joseph Haydn, die hij heel lichtvoetig benaderde. In de loop van het stuk kwam er steeds meer differentiatie, sommige gewaagde harmonie-opeenvolgingen kwamen al stevig over het voetlicht, over het geheel genomen was het een meeslepende vertolking.
In de daarop volgende Preludes van de Rus Alexander Skrjabin wist Oliver een indrukwekkend kleurenpalet te voorschijn te toveren. Het is bekend dat deze componist een sterke affiniteit had voor het waarnemen van kleuren in de muziek.
Het hoogtepunt van de middag was de vertolking van de achtste 'Hongaarse Rapsodie' van de 19e-eeuwse 'pianoleeuw' Franz Liszt. Hierin kon onze pianist zich helemaal laten gaan, hij was hier duidelijk in zijn element, alle mogelijkheden tot vurigheid, temperament en virtuositeit werden ten volle benut. Deze jonge pianist heeft veel in huis!

Theo Nederpelt

Design: Pien Design