Zondagmiddag
3
maart '24

JongTalent concert

Torenlaan Theater

14.00 uur

Evenementen

JongTalent 10 november 2019: een muzikale familie

JongTalent 10 november 2019: een muzikale familie

gepubliceerd op: 10 November 2019

Twee dingen zijn dit concert duidelijk geworden: de broer en zussen De Bruijne hebben zelf gekozen voor hun instrument en tonen daarin een opmerkelijk talent. Terecht dat ze de gelegenheid kregen een heel concert met hun vertolkingen te vullen.

Timen, met zijn 15 jaar de oudste, lijkt al helemaal vergroeid met zijn cello. Hij opende het concert met een 'Konzertstück'' van de componist Julius Klengel (die 100 jaar geleden zijn 60e verjaardag had gevierd). Hij speelt heel virtuoos en muzikaal, heeft een mooie zuivere toon waardoor de melodieën goed tot hun recht komen. In dit eerste stuk was zijn toonvorming nog aan de bescheiden kant, maar een moeilijk sonatedeel van Brahms kwam er later glanzend uit en het prachtige 'Après un rêve' van Fauré bracht het publiek terecht in vervoering.

Zijn zus Madicken (13) is al behoorlijk ver op de piano. Ze begon met de 'Mondscheinsonate' van Beethoven en liet merken dat ze echt van dat stuk houdt! Misschien gaat het haar lukken om de melodietonen nog wat duidelijker uit te brengen. Ook kan ze haar lerares vragen wat ingeslopen foutjes eruit te werken. Een Chopin-prelude kwam heel goed uit de verf. Ze verraste ook als bespeler van de dwarsfluit, een grappig stukje van de Deense componist Joachim Andersen kwam er virtuoos en mooi van toon uit.

Weer een ander instrument in deze veelzijdige familie is de viool, voortreffelijk bespeeld door de 10-jarige Wendel. Al meteen met de beroemde Sonatine van Antonin Dvorak maakte zij diepe indruk. We hebben haar al eerder gehoord (vorig jaar december), maar hóe is ze sindsdien weer gegroeid, muzikaal gesproken. Haar houding, stokvoering en vibrato tonen het ware violistenbloed, het ontroerende tweede deel werd met veel gevoel gespeeld, de dubbelgrepen kwamen er prachtig uit! We hoorden haar verder nog in een meeslepend Allegro van de Italiaan Joseph-Hector Fiocco (18e eeuw) en als grandioze afsluiting van het programma met een Menuet van Fritz Kreisler, fantastisch gespeeld!

Gezamenlijk speelden zij nog een Trio van (weer) Julius Klengel. Het speelplezier spatte er vanaf, afwisselend hadden ze de belangrijkste partij en voegden zich uitstekend naar elkaar, wát een saamhorigheid en wát een klankschoonheid! Vader en moeder kunnen trots zijn op hun muzikale nakomelingen, voor wie de muziek op dit moment van hun leven in ieder geval een geweldige uitlaatklep lijkt te zijn!

Een solo-instrument heeft meestal een pianobegeleider nodig. In die begeleidingen zitten vaak hondsmoeilijke passages. In de kundige handen van pianist Bas Verheijden kwamen die er allemaal prachtig uit, zeer slagvaardig en in volmaakte eenheid met de solist. Hij weet de piano soms als een compleet orkest te laten klinken!

Theo Nederpelt

Design: Pien Design