Zondag
17
september '23

JongTalent concert

Torenlaan Theater

12:00

Evenementen

JongTalent op 8 maart 2020
Zondag
9
februari '20

Jong pianotalent met veel afwisseling

gepubliceerd op: 9 February 2020

Wij maakten deze zondag (8 maart 2020) een optreden mee van de meest begaafde leerlingen van Aafje van Gemert. Ik kende Aafje al van een concert van een paar weken geleden, waar ze met veel elan en passie Janaceks ‘Op een overwoekerd pad’ ten gehore bracht. Het lukt haar dus ook in haar leerlingen het beste naar boven te halen!

Eerst kwamen de allerjongsten. We hoorden Ivo Edens, heel enthousiast met een paar jazzy stukken van het echtpaar Nancy en Randall Faber, gevolgd door Vera van Hoof die heel zelfverzekerd Herr Specht van Karin Groß en een Kleine Sonate van Charles Wilton ten gehore bracht.

Irena Nauta wist te treffen met mooi afwisselend forte- en pianospel, waarbij ook haar goede pedaalgebruik opviel. Heel karakteristiek waren ook de vertolkingen van Elske van Wonderen, mooie arpeggio’s in ‘Sehnsucht’ van Anne Terzibaschitsch, vingervlugheid in Clementi en jazzy syncopen in het bekende ‘What a glorious day’ van Martha Mier.

Een uitblinker was Roos Wijn. Ze kwam heel bescheiden over, maar speelde heel melodieus een stuk van Prokofiev met een mooie zachte linkerhand en liet daarna de volle klanken van Carrolls ‘A passing Storm’ over ons heen denderen.

Madicken de Bruijne
demonstreerde haar vingervlugheid in een sonatine van Kuhlau, het zal haar lerares vast wel lukken om haar linkerhand iets in te tomen. Ook de grilligheid van een wals van Prokofiev kwam goed over het voetlicht.

De wat oudere leerlingen lieten ook veel moois horen. Pien Achterberg liet de volle klanken van een stuk van Einaudi met prima pedaalgebruik goed uitkomen. De ‘Regendruppelprelude’ van Chopin vond in Berit van der Velden een bevlogen pleitbezorger. Haar pedaalgebruik vraagt nog wat aandacht.

Laura Coelho speelde heel verdienstelijk en met passie een melodie van de Noorse componist Edvard Grieg en Mathilde van der Meij overtuigde met gedurfde vertolkingen van een tweetal preludes van George Gershwin, ook ritmisch perfect weergegeven.

Heel vertederend om mee te maken hoe deze jongeren in de muziek hun vorming en bevrediging vinden, het geeft ze een solide basis voor hun verdere leven. We mogen hopen dat ze allemaal veel inspiratie zullen blijven opdoen in het beoefenen van hun instrument!

Theo Nederpelt

Design: Pien Design