Zondagmiddag
3
maart '24

JongTalent concert

Torenlaan Theater

12:00

Evenementen

JongTalent op 20 februari 2022
Zondag
20
februari '22

JongTalent op 20 februari 2022

gepubliceerd op: 20 February 2022

20 februari 2022: JongTalentconcert met verrassingen.

Talentvolle leerlingen van 13 tot 19 jaar van verschillende leraren.
Voor de pauze traden leerlingen uit de Pianostudio van Thera Klaassen op, daarna speelden leerlingen van de Music & Talent Academy Muziekschool Zeist/De Bilt onder leiding van Mieke de Jong van KunstenHuis Idea op verschillende instrumenten.

1. Pianostudio Thera Klaassen

Een veelbelovend begin: Koen speelde ‘Méditation’ van Erik Satie (1866-1925), een grillig stuk dat goed uit de verf kwam. Ook ‘Het oude kasteel’ uit de Schilderijententoonstelling van componist Modest Moussorgsky kreeg een goede vertolking, afgezien van het ontbreken van de zachte klanken, waar dit stuk om vraagt.

Ot kwam daarna met twee stukken uit het videospel ‘Minecraft’ van de 32-jarige componist en geluidsontwerper Daniel Rosenfeld, het klonk heel aardig maar nog wat onzeker. Het is ook niet niks zomaar voor zo’n grote zaal op te treden, wat dat betreft zijn de JongTalentconcerten werkelijk een goede leerschool!

Verrassend goed en virtuoos speelde Hidde twee beroemde ragtimes van Scott Joplin (1868-1917), wát een techniek spreidde hij hierbij ten toon!

De beroemde ‘Consolation’ van Liszt klonk overtuigend onder de handen van Duco, misschien zou de linkerhand hierbij wat bescheidener kunnen zijn. Een Nocturne van Chopin werd met veel uitdrukking gespeeld. Alles ging bij hem uit het hoofd!

Ook Eline kwam met een Chopin-nocturne, maar verraste daarna als zangeres die zichzelf op de piano begeleidde met Freddie Mercury’s ‘Bohemian Rhapsody’. Haar wat omfloerste stem paste hier uitstekend bij, terwijl ze de vrij moeilijke pianopartij er met schijnbaar gemak aan toevoegde. Freddie zou trots op haar zijn geweest!

Een compliment voor Thera, die dit niveau met haar leerlingen wist te bereiken!

Het kón niet op deze middag: de tweede helft van het concert waren het leerlingen van KunstenHuis Idea die zich manifesteerden.

Eerst kwam Samuel met een Rondo van Mozart. De typische Mozartloopjes kwamen met een mooie lichte aanslag over het voetlicht, alleen stoorden de tempowisselingen soms een beetje.

Ruben
volgde met een nocturne van Chopin (één van de twintig die deze componist heeft geschreven), heel knap uit het hoofd gespeeld. Als tweede liet hij de begeleidende klanken van ‘De Zwaan’ van componist Saint-Saëns horen, maar ook de meeslepende melodie was erbij, vertolkt door Nina op haar altviool, met een mooie, emotievolle klank!

De twee eerste nummers uit ‘Kinderszenen’ van Robert Schumann werden zeer muzikaal vertolkt door Roemer, gevolgd door (alweer een andere) nocturne van Chopin. Hij speelt met grote zekerheid en houdt duidelijk veel van mooie akkoorden, die dan soms iets teveel overheersen…

Behalve op de piano kan Samuel ook op de harp goed uit de voeten, met een compositie van de75-jarige Cubaanse arts, componist en harpspeler Alfredo Ortiz, adembenemend gespeeld.

Tess
speelde een mooie ‘Clair de lune’ van Debussy, soms niet helemaal in de maat,

Als laatste hoorden we Lars, die zingend en zichzelf op de gitaar begeleidend, twee prachtige Engelstalige liedjes presenteerde, waarvan hij zowel de tekst als de melodie plus begeleiding zelf heeft gemaakt, een perfect geheel dat een ereplaats verdient in de top tien!

Theo Nederpelt

Design: Pien Design