Zondag
14
december

JongTalent 12-2017

Jong Talent naar het concertpodium

Hotel Theater Figi

16.30 - 18.00 uur

JongTalent december 2014

Gevorderde muziekstudenten de gelegenheid geven om podiumervaring op te doen is één van de doelstellingen van de JongTalent-concerten van Cultuur Zeist. Op deze zondagmiddag waren het drie twintigers: Ruña 't Hart, viool, Steven Bourne, cello en Nicholas Harris, piano, die zich presenteerden in composities van Schubert en Schumann.

Begonnen werd met het prachtige Trio in Bes van Schubert, dat ondanks zijn lengte voortdurend blijft verbazen door de geweldige en meeslepende invallen van deze componist. De drie musici wisten de aandacht voortdurend gevangen te houden met het voortreffelijk afgewogen samenspel, waarbij ze afwisselend op de voorgrond traden. Vooral Steven Bourne verraste met de prachtige klanken die hij aan zijn instrument wist te ontlokken en daarmee in alle bescheidenheid variatie gaf aan de klankkleur van het geheel. Ruña 't Hart toonde zich een gedreven violiste die van binnen uit speelde, één met haar muziek. Ze mag zelfs soms best wat meer klank produceren! De pianist was in dit stuk ook van grote klasse, nergens overheersend maar altijd duidelijk aanwezig.

In de tweede helft van het concert speelde Nicholas Harris een stuk voor piano-solo: “Kreisleriana” van Robert Schumann, één van de topstukken van deze componist uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het was voor Nicholas de eerste keer dat hij dit werk in het openbaar speelde en hij kwam er al op een respectabele manier mee over het voetlicht, het werd heel virtuoos en doordacht vertolkt. Hij munt uit door alle tonen duidelijk te laten horen, op den duur zal hij er zeker in slagen zijn instrument nog meer te laten zingen.

Het niet zo grote publiek heeft met ademloze belangstelling geluisterd, de aanwezigen hebben een goede keuze gemaakt in deze tijd van heel veel concerten en uitvoeringen!

Theo Nederpelt

Foto’s Pien van den Bosch, Zeist.

Design: Pien Design